Brušná diastáza

Vítam vás pri dnešnej téme, brušná diastáza.

Pojem, ktorý ste už určite počuli. Ale čo to vlastne je ? Diastáza je rozostúpenie priamych brušných svalov(6pack). Môže ísť o komplexnú dysfunkciu svalov trupového valca. Bruško na tomto mieste zostáva prekryté iba podbrušnicou, fasciami, tukom a kožou.

Viac informácií

IASTM a Medicínsky flossing

Pred nedávnom som absolvoval kurz IASTM techniky a techniky Medicínskeho flossingu a mnohí sa ma pýtate čo to je. 

Tak poďme si o tom porozprávať niečo viac. Viac informácií

Spať či nespať?

Asi každý z nás pozná ten pocit keď leží v posteli a otáča sa z boku na bok a nevie zaspať. Hovoríš, že tebe sa to nestáva? Tak to gratulujem, pre teba tento článok asi nebude. Pokiaľ si sa v tom našiel tak čítaj ďalej a možno sa dozvieš niečo čo si doteraz nevedel.  Viac informácií

História bankovania

O Bankovaní sme si už čosi povedali. Dnes by som vám chcel povedať viac o histórii bankovania. Bankovanie sa dostalo do povedomia vďaka Michaelovi Phelpsovi, ktorý mal počas olympijských hier v roku 2016 okrúhle modriny na chrbte. O Micheolovi Phelpsovi je známe, že si bankovanie dopraje pred každým závodom aby urýchlil regeneráciu. Aj vďaka nemu bankovanie dnes pozná toľko ľudí. Viac informácií

Ešte počkám?

Častokrát sa stretávam s názorom ľudí, že masáže sú zbytočný prepych, ale tak to nie je. Stavbár, ako aj účtovník, potrebujú pravidelnú terapiu, pričom obaja majú iné svalové zaťaženie.

Viac informácií

Mythbusters

Dnes som si pre vás pripravil ďalších 5 mýtov o našich chrbticiach.

Viac informácií

Vzniká praskanim kĺbov artititda ?

Podľa publikácie Harvard Health Publishinng praskanie prstov nezvyšuje riziko vzniku artritídy.

Viac informácií

Vitamíny

Sú potrebné ako doplnok stravy?

Viac informácií

Stav po Covid-19

Pľúcna rehabilitácia v domácom prostredí je téma, na ktorú sa ma veľmi veľa z vás pýtalo vzhľadom k tomu, že ste mnohí prekonali chorobu, o ktorej sa nesmie hovoriť aby sa ďalej nešírila 😃 (covid-19).

Viac informácií

Karpálny tunel

Syndróm karpálneho tunela je syndróm, o ktorom už mnoho z vás počulo. Ide o najčastejší útlakový syndrómom, ktorý vzniká na základe kompresie na nerv (n. medianus).

Viac informácií

Každodenné problémy

Bolesti krčnej chrbtice trápia viac ako 80% populácie. Prečo je to ale tak? Bolo by veľmi jednoduché zvaliť to na dnešnú dobu.

Viac informácií

Babské Rady

Dnes je 26.1. 2021 je  to 35 dní, čo nás opäť trápi Lockdown. Pre mnohých z vás sa nič nezmenilo a dokonca pracujete ďalej. Brány služieb však ostali zatvorené, zase. Ale čo ak vás trápia bolesti práve teraz ? Ako si pomôcť?

Viac informácií

Trigger points

Mnohí z vás už počuli o tzv. „Trigger points“ alebo „spúšťových bodoch“ ale čo to vlastne je a prečo práve spúštový bod? Trigger point je najčastejší prejav poruchy funkcie svalu, ktorý sa prejaví bolesťou.

Viac informácií

Vertigo

Často sa vám točí hlava ?

Udržanie rovnováhy je dynamický dej, v ktorom sa zapája veľmi veľa systémov. V prípade poruchy má pacient pocit závratu (alebo pocitu že padá) aj keď stojí rovno.

Viac informácií

Plank

Takmer každý z vás pozná cvik PLANK alebo po našom doska. Má mnoho podôb či už na vystretých
rukách alebo na dlaniach. Veľa ludí pozná tento cvik ako cvik na brucho, no je taktiež skvelý na
chrbát.

Viac informácií

Počuli ste už o syndróme piriformis?

Veľká časť populácie trpí bolesťami dolnej časti chrbtice (krížov) často aj tŕpnutím dolných končatín. Každý si hneď predstaví hrôzostrašný scenár že má “vyskočenú“ platničku, lebo si o tom prečítal na internete alebo mu to niekto povedal. No nemusí to byť vždy tak.

Viac informácií

Správny sed

Žijeme v dobe, v ktorej má väčšina populácie sedavé zamestnanie a sedieť za počítačom 8 hodín nie je až také jednoduché. Hlavne v momentálnej situácii, kedy ostalo veľa ľudí na Homeoffice.

Viac informácií

Blackroll

Každý z vás sa už niekedy zobudil a cítil sa ako zbitý pes. Stačí, že ste zle spali alebo v horšom prípade spali na pohovke/gauči . Rozprávať vám o ideálnej polohe pri spaní je podľa mňa zbytočné.

Viac informácií

Skolióza

Skolióza je jedna z najčastejších diagnóz dnešnej doby. Ale čo to je vlastne skolióza? Skolióza je deformita chrbtice s fixovaným vybočením chrbtice vo frontálnej rovine s torziou stavcov a rotáciou chrbtice, laicky povedané krivý chrbát do strán.

Viac informácií

Trápia vás migrény?

Každý z nás už zažil bolesti hlavy, či migrénu. Existuje mnoho príčin bolestí hlavy, medzi ktoré patrí napríklad stres, úzkosť, nadmorská výška, hormóny, zápal nosových dutín alebo aj nesprávne držanie tela. Krčná chrbtica je tiež častou príčinou bolesti hlavy.

Viac informácií